"יעל, תני טיפים: איך מתכוננים לשבת?"
השאלה הזו עולה שוב ושוב – מנשים צעירות, אמהות למשפחות גדולות, סבתות מארחות, ומי לא? ובכל פעם התשובה שהייתי רוצה לענות מתחילה באותה שאלה נגדית: מה יתנו לך ה"טיפים"?
האם טיפים באמת יפתרו הכול?
הרי לא מדובר בקסם שמכניס סדר, ניקיון וחגיגיות בהינף שרביט. טיפים הם דרך "עדינה" לומר: "אני יודעת מה שאת לא יודעת".
אבל האמת היא שאין מי שמכירה את הבית שלך, המשפחה שלך והתנאים הייחודיים שלכם טוב ממך.
את יודעת עם מה תוכלי להשלים ומה עלייך לקבל וגם אילו מאמצים תשקיעי כדי לשפר.
השבת נכנסת אלינו מוקדם ממה שהתרגלנו אליו בימי שישי החמים והארוכים של הקיץ. כדי לעזור בהתארגנות בתנאים החדשים, אספתי עבורכן כמה רעיונות פשוטים ופרקטיים.
בפוסט הבא נעסוק בהכנות לשבת בגישה שלא מתמקדת בחמישי-שישי אלא מקיפה את ההתנהלות של השבוע כולו.
המטרה
השאיפה של כולנו היא לקבל את שבת המלכה כמו נסיכות בעצמנו, לכבד את הבית, את המשפחה, וכמובן את השבת, באווירה נעימה, אוכל טוב, ומלכותיות. השבת היא לא רק יום אחד בשבוע – היא הלב של השבוע כולו, הציר שסביבו הכול סובב. היא גם המראה שמשקפת את עמל ששת ימי המעשה.
בית מסודר בשבת הוא לא תוצאה של התארגנות מהירה ביום שישי, אלא בית שבכל השבוע הוא מתפקד כהלכה ולכן בשבת הוא נראה כל כך טוב.
נתחיל מהסוף: יום שישי
הרשי לי להזמין אותך לפגישה מודעת עם מה שאת עושה ביום שישי. כששואלים "מה את עושה ביום שישי?" התשובה הראשונה כמעט תמיד תהיה: "הכול – כל מה שצריך לכבוד שבת." אבל כשעוקבים אחרי היום וכותבים בכנות, מגלים שהתשובה מורכבת יותר.
ומה את עושה ביום שישי?
כתבי כאן , והוסיפי קטגוריות נוספות אם רלוונטי בשורות הריקות:

איך אדע שכתבתי נכון?
- כותבים הכול, מהבוקר עד הדלקת נרות.
- אפשר להתחיל מיום חמישי.
- לא כותבים את התכנון! כותבים מה שהתרחש במציאות.
- מתי כותבים? כותבים כל שעתיים מה עשית בשעתיים האחרונות.
- כל משימה שאורכת יותר מעשר דקות נכתבת.
- מאחדים סדרת פעולות קצרות לכדי פעולה של רבע שעה. אבל אם תכתבי "בישול לשבת – שעתיים" ייתכן שתצטרכי לפרט ביום שישי שלאחר מכן את פעולות הקילוף, הקיצוץ, השטיפה והניקוי – כדי להבין מה בדיוק עשית בשעתיים הללו, הרי אפשר לסיים בשעה… או שלא.
מודעות
לאחר שעקבת אחרי המשימות שאת מבצעת ביום שישי, הגיע הזמן להבין את דפוסי הפעולה שלך: איך את מחלקת את היום, מה באמת גוזל את זמנך ומה מקבל יותר או פחות תשומת לב. האופן שבו אנו מקצות זמן לפעולות משקף את הערך שאנחנו מייחסות להן – גם לכבוד שבת וגם לכבוד עצמנו כעקרות הבית.
ניתוח יום שישי
בסיום השבת, קחי לעצמך רגע, התבונני על השבוע שחלף ובדקי את "הבאגים" בתכנות של יום שישי שלך:
- משימות שאינן קשורות לשבת: האם את דוחסת ביום שישי פעילויות שאינן קשורות להכנות לשבת, כמו שיחות משפחתיות, סידורים בבנק או בדואר, קניות כלליות, גיהוץ או סידור ארונות? אולי מדובר בניסיון לנצל את היום הפנוי היחיד שלך, אך זה עשוי לפגוע בהכנות לשבת.
- זמן מיותר למשימות מסוימות: האם את מקצה לפעולות זמן ממושך יותר מהנדרש? בדקי אם ניתן לקצר את משך הזמן של משימות מסוימות.
- התחלה מוקדמת יותר: האם התחלת היום מוקדם יותר תעניק לך זמן פנוי ומרווח לנשימה?
- תכנון מראש: האם תכנון מוקדם יכול לעזור לך להיות ממוקדת יותר? ייתכן שהמעבר ממשימה למשימה בצורה לא מתוכננת גורם לך לפיזור ולאי יעילות. פעולה מתוכננת היא פעולה שכבר ידעת מאמש שתבצעי בשעה מסוימת זו. תכנון מעכשיו לעכשיו אינו תכנון אלא העדפה של משימה זו על פני זו ולא תמיד משיקולים של יעילות.
מתי את מתכננת את המשימות ליום שישי?
בלה הטובה היא זו המציאותית! קודם כל כדאי לך לדעת מה את עושה ביום שישי ואיך [ איך – איכות. התשובה לשאלה "איך" מתארת את הטיב, המשמעות, הערך והרמה של הפעולה. לא די לדעת מה את עושה – הביני גם איך את מבצעת את המשימות.]
תכנון מציאותי, לא חלום
כשאת מתחילה לתכנן את יום שישי, אל תכיני לעצמך חלום בלתי מציאותי, שעלול להתנפץ כשעתיים לפני הדלקת נרות. עקבי אחרי סדר היום הרגיל שלך ונסי לחשוב:
- אילו הרגלים תוכלי לשנות בקלות, ועל אילו תצטרכי לעבוד בהדרגה.
- האם יש פעולות שלוקחות יותר זמן ממה שתכננת? לדוגמה, את מבינה שאין אפשרות מעשית לתכנן שעה לסידור הבית כולל כביסות אם עד היום הפעולה הזו ארכה ארבע שעות…
- אילו משימות שאינן קשורות ישירות לכבוד שבת ניתן לדחות לימים אחרים, ואילו משימות חייבות להיעשות דווקא לפני שבת ויש להקדימן.
המודעות היא הצעד הראשון לשינוי. כשאת מבינה איך את פועלת ביום שישי, תוכלי להתחיל לנהל את הזמן והמשאבים שלך בצורה ממוקדת ויעילה יותר. שינוי לא חייב להיות מיידי – הוא תהליך שמתחיל בצעדים קטנים אך משמעותיים.
מיקוד
במקום להרגיש אבודה בתוך "אלף דברים לעשות" ו"אני לא יודעת איפה להתחיל", התמקדי במשימות שלך וארגני את הערימות והבלגן לתחומים ברורים. חלוקה זו תעזור להחזיר תחושת שליטה ולצמצם את המתח.
מה צריך להכין לקראת שבת?
סעודות
הכנת המאכלים לשבת היא משימה מרכזית שדורשת תכנון מראש. זה כולל קנייה בזמן של המוצרים הנדרשים לבישול ואפיה + ממתקים, פיצוחים, שתיה וכו'.
ביגוד
בגדי שבת, חלקם דורשים גיהוץ, החלפת מצעים ומפות לשולחן – כדי להימנע מעומס של כביסה ברגע האחרון, יש למצוא דרך יעילה לטיפול בכביסה במשך כל ימי השבוע.
בית
הבית כולו צריך להיות מסודר ונקי לכבוד שבת המלכה, כולל סילוק חפצים שהם מוקצה ולפעמים גם הכנת חדר אורחים.
כשאנחנו מרכזות את כל הפרטים לתוך שלוש קטגוריות פשוטות, קל להבין איפה נתקעים כשרוצים שהכול יהיה מוכן בזמן. את בוחנת את הפעולות שאת מבצעת בערב שבת ומסמנת את המשימות שנתקעות ברגע האחרון ובגללן הכול מתאחר. המשימות הללו הן האתגרים שלך: את מבודדת אותן מכל היום העמוס שלך ומוצאת שיטה שתעזור לך להקדים את ביצוען, להאציל אותן לאחרים או לוותר עליהן לגמרי
נניח לדוגמה, אם גילית שאת מבשלת עד הרגע האחרון, שאלי את עצמך למה זה קורה:
המטבח כל כך מבולגן עד שלוקח לך לפחות שעתיים להתארגן לבישול? אולי כדאי לסדר אותו ביום חמישי, או להקצות מישהו לתפקיד.
חסרים מצרכים שאת חייבת בשביל הבישולים? התחילי לעשות קניות כבר ביום רביעי.
תבשילים מיותרים? יש לך דחף להוסיף "רק עוד משהו קטן" "אם כבר, אז כבר" וכך סלט רודף סלט והגיע הרגע האחרון בעצמו? התרגלי לתכנן ביום חמישי את התפריט, לכתוב אותו, ולבשל רק את מה שתכננת.
הביגוד לא מוכן לשבת? חפשי דרכים לפשט את הטיפול בכביסה במשך כל השבוע (למשל – פחות בגדים / קיפול כביסה מול ארון פתוח ולא בערמות בסלון ) וכך תורידי מהעומס של כביסה בסופשבוע.
עצמי עיניים ודמייני את שבת נכנסת:
ילדים רחוצים ולבושים בשלוש בצהריים: אם התשובה היא "נהדר, עכשיו אני רגועה" יש להניח שכדאי להשקיע מאמץ בכיוון זה דווקא כדי להרגיע ולהגיע לשבת כראוי. אבל יתכן שאת אומרת בליבך: "לבושים בשלוש? נו, ומה עכשיו? עם בגדי השבת הם ינקו לי את החדרים ואת הכיורים והלכלוך שבמסדרון ובכניסה? לא, לא. ממש לא." אם כך, המאמצים שתשקיעי בשינוי ההרגלים של המשפחה כדי להיות לבושים בשלוש בצהרים לא יקלו על הקושי של ערב שבת. אל תתחילי עם התחום הזה.
מטבח מסודר וסירים על הפלטה בשתיים בצהריים: וואו! את אומרת לעצמך "זה נהדר. עכשיו אני רוחצת את כולם, מלבישה ושבת נכנסת כמו מלכה!" אם כן – התחילי לשנות את הסדרים ולהתחיל מהאוכל. אבל אם לא זה מה שעושה את השינוי עבורך, חשבי על הסדר ועל הניקיון.
הדימיון עוזר מאד להתמקד: את בונה תמונה דמיונית של המציאות בלי הבעיה שאת מדברת עליה כל כך הרבה ומגלה שלא זו הבעיה שלך או שזה אכן הדבר שכדאי להתחיל ממנו, גם אם השאר לא מושלם.
ניהול משאבים
התיאור השכיח של אמא שעושה הכול לקראת שבת אך מסיימת עייפה ונרדמת מיד לאחר הדלקת נרות הוא סיפור קלאסי של ניהול משאבים לקוי. המשאבים שעומדים לרשותך הם זמן, כוח וכסף. כדי להפיק מהם את המיטב, חשוב להבין כיצד לתכנן ולנהל אותם בצורה חכמה.
הזמן שלך: משאב יקר
הזמן שלך, אמא, הוא אחד המשאבים היקרים ביותר שיש לך. אין לך עודף זמן או כוחות, ולכן חשוב לנצל כל רגע באופן נכון. עלייך להתמקד במשימות שרק את יכולה לבצע בצורה איכותית, לדוגמה בישול לשבת ולקבל את פני הילדים כשהם חוזרים עם דפי הקשר והציורים של כל השבוע, ולהעביר משימות אחרות – כמו סידור הבית או עריכת השולחן – לאחרים, גם אם התוצאה אינה מושלמת. טיפול בילדים הוא פעולה שחשוב שדווקא אמא תעשה, ואילו לבצק השמרים לא אכפת מי יגלגל אותו לכרוכית…
את יכולה להשתמש במשאבים שלך מתוך בחירה – נצלי משאב שיש לך ממנו הרבה ותוכלי להמעיט במשאב שבו יש לך מעט. אם בתקופה זו את עובדת שעות רבות מחוץ לבית וזמנך יקר, תוכלי לשלם עבור עבודות מסוימות [ערכי קניות במשלוח בטלפון, קני חזה עוף פרוס לשניצל או העסיקי עוזרת בית] ולחסוך זמן. יש תקופות שבהן אתם רוצים לחסוך בכסף דווקא ואז תבחרי לתכנן את הזמן כך שלא תצטרכי לעבוד קשה ולהשקיע כוחות מיותרים ברגע האחרון כדי להגיע לתפוקות הנדרשות. הגמישות שלך בהפעלת המשאבים מייעלת את העבודה ומשיגה יותר תוצאות בפחות משאבים.
תיעדוף וסדרי עדיפויות
האופן שבו את מחלקת את המשאבים שלך משקף את הערכים שלך ואת סדרי העדיפויות שלך. שאלי את עצמך לדוגמה:
- כמה חשובה לך מנוחה בערב שבת?
- עד כמה חשוב לך שכל הכביסה תהיה מקופלת לפני שבת?
- האם מצעים חדשים על המיטות הם בגדר חובה?
- ומה לגבי מוקצה על המכתבה או הכנת מנה אחרונה?
אל תאפשרי לסחף הבלגן והשעון הדוחק להכתיב את הבחירות שלך. תכנון נכון ובחירת סדרי עדיפויות ברורים יעזרו לך לייעל את העבודה ולהגיע לשבת בתחושת סיפוק ושלווה, במקום עייפות ומתח.
לקראת שבת לכו ונלכה
מצאי את התחום שממנו את רוצה לצאת לדרך ופסעי ברגל ימין לקראת שבת.
ההכנות לשבת הן אכן ציר שסביבו סובב השבוע, וכדאי להקדיש מחשבה ותשומת לב כדי לשפר את התהליך ולהגיע למטרה האישית שלך. כשאת מגדירה את המטרות שלך בצורה ברורה, קל יותר לתכנן את הדרך להגשמתן – ולהשקיע באיכות העשייה שכבר מתבצעת ממילא.