אני ממליצה לקרוא ספרי בישול ואתרי מתכונים – כמו שקוראים ספר קריאה עם תמונות יפות וציורים, ממש כמו שאהבנו כשהיינו ילדים. הדפדוף בין העמודים בספר , או הגלילה על קטגוריות מתכון שונות באתר פותחים לך את הראש, ומכניסים לתוכו רעיונות יצירתיים ותיאבון. האתגר? לבצע…! לארגן את המצרכים, להכין את משטחי העבודה, לבחור את המתכון שהתלהבנו ממנו, ולהתחיל לבשל את התמונה מעוררת התיאבון…
יש ימים שבהם אפילו להיכנס למטבח מרגיש כמו משימה בלתי אפשרית, ואין אפילו סיר נקי. במצבים כאלה, אני מפעילה יצירתיות ומאלתרת במקרה הטוב: מוסיפה קוסקוס למרק עוף שנשאר משבת ומקבלת ארוחה עם פחמימות, ירקות וחלבונים. ויש את הימים בהם שוב אוכלים אצלנו אורז לבן ושניצל תירס…
הפער מתסכל.
אנחנו אוכלים בבית יומיום, מכינים ארוחות מיוחדות לשבת ולאירועים, משתדלים שרוב בני המשפחה יגיעו לסעודה וישתתפו בה. אנחנו רוצים ששולחן האוכל יספק יותר מאשר מזון לגוף: זה הזמן שבו אנחנו יחד, בנחת, מקשיבים ומחליפים חוויות. חולקים את הקורות אותנו ומשתפים ברגשות. תמיד הרגשתי שהתפקיד הראשוני של אימא הוא האכלה ושהמזון הטעים לחיך פותח את הלב: בני המשפחה נשארים עוד קצת ליד השולחן, במטבח הביתי ומשוחחים. כשהילדים גדלים, העיסוק בהכנת המזון, בפרט אם הוא מגוון ובמיוחד כשהוא מיועד למסיבה משפחתית שמחכים לה, מביא את הילדים למטבח גם בזמן ההכנה ויוצר הזדמנות נפלאה לאינטראקציה חיובית בין בני המשפחה.
איך משלבים בסדר היום – כל יום – הכנת ארוחות כחוויה חיובית ומהנה?
האתגר אינו פשוט, אבל הביצוע אינו מסובך: להלן הטיפים שיעזרו לך לארגן סדר יום שתומך בבישול בריא, בהכנה נעימה של ארוחות וביצירת אוירה טובה במטבח ושיתוף של כל בני הבית בהכנת הארוחות ובסעודה.
הגדרת מטרות ברורה
למשפחות שונות ולאמהות שונות יש מטרות שונות – כל משפחה ואורח החיים שלה בהתאם לגיל המשפחה, לתדירות האירוח ולמבנה המטבח.
שאלי את עצמך:
מה חשוב לך לשנות במטבח?
האם את רוצה לקצר זמנים, לשפר את הבריאות של המנות, לחסוך בהוצאות או ליצור מפגשים משפחתיים סביב שולחן האוכל?
מטרות ברורות עוזרות להתמקד, לבחור מתכונים מתאימים ולתכנן את היום ביעילות. כך תוכלי לנהל את הזמן ולהשקיע רק במה שעיקר עבורך, ולהיות אפקטיבית כשאת במטבח , בלי לבזבז אנרגיה וכסף על דברים מיותרים.
ניהול זמן
מצאי את הזמן שמתאים לך ולמשפחתך.
מתי מבשלים?
מהו הזמן האידאלי לבישול?
אימהות עמוסות, שגם עובדות מחוץ לבית לא מעט, מנסות למצוא את הזמן שבו יש להן שקט, שבו ניתן לנוע במטבח בחופשיות בלי לדרוך על מישהו ובלי שיכניסו אצבעות לבצק או ייכוו חס ושלום מנתזי שמן.
האם יש "שעת השקט" כזו במטבחך?
נשים רבות מגלות שהתשובה שלילית – קשה מאד למצוא שעות כאלו במשך השבוע. הפתרון שהולם רק חלק מהמשפחות הוא לבשל ביום חמישי לכל השבוע, ולהקפיא. את בוחרת מנות שמתאימות להקפאה ומבשלת שני עופות נוספים, מרק נוסף וכמות כפולה של דג בתנור – כך שבימים א' עד ה' – עליך לארגן רק פחמימות כתוספת. ביום ה' את מכינה ארוחה קלה וביום שישי טועמים ממטעמי השבת.

מי שמכינה בכל יום מזון טרי עשויה לגלות שקל יותר לאחר את שעת הארוחה – כפי שמקובל בחו"ל – ולהכין במשך אחר הצהרים את הארוחה הכבדה, העיקרית. אם הילדים שלכם חוזרים הביתה בשעה מאוחרת ולא באחת בצהרים – שעת ארוחה מאוחרת מקלה מאד על אימא עובדת.
עבודה במקטעים
מרכיב חשוב בניהול הזמן קשור למשך הזמן שאותו את משקיעה בעבודה במטבח. נשים רבות רגילות לעבוד בשיטה של "לא מפסיקה עד שלא מסיימת" ועמלות עד השעות הקטנות של הלילה או עד שהגב והראש כואבים ואין יכולת להמשיך. שיטת עבודה כזו לא רק פוגעת באיכות החיים אלא גם בהספקים! חווית הבישול הופכת לחוויה שלילית ומתוחה, לחוצה ומעיקה. התוצאה היא דחיינות של זמן הבישול עד לרגע האחרון שבו שוב צריך לעבוד ברצף עד שמסיימים כי שעת האפס מתקרבת במהירות… וחוזר חלילה.
הטיפ הוא לגוון בפעילות: שעה בישול, שעה אפיה. שעה בעמידה, שעה בישיבה. חצי שעה שטיפת כלים – שעה בישול…
עמידה באותה תנוחה במשך זמן ארוך מידי מעיק על הגב, על הרגלים ועל מצב הרוח. אם אפשר – צאי מהמטבח לחצי שעה או יותר ועסקי בפעילות אחרת מעבודות הבית כדי שתחזרי לבישול ולאפיה במרץ מחודש ובאנרגיה חיובית גבוהה.
מיקום: ניצול או נגישות
מהו בעינייך מטבח מסודר?
- שכל הדברים במקום. מסודרים.
- שיש ריק. משטחים נקיים.
- לכל דבר יש מקום מתאים.
הכול נכון, והתשובות שלך מתייחסות לכלים במקום לאנשים. הגישה הרווחת היא ניצול מקום – למצוא דרכים יצירתיות ומקוריות שינצלו את כל הפינות במטבח. אני מציעה לחשוב על האנשים: ארגני לך אזור עבודה נגיש. מגירות ריקות למחצה שקל למצוא בהן חפצים, מדפים צרים שרואים את כל תכולתם ותאים גדולים שבהם הסירים אולי מבזבזים מקום אבל קל להוציא סיר ולמצוא את המכסה שלו. תוכלי להיעזר במתקני תליה חדשניים המיועדים לכלי הגשה, למכסים, למחבתות ולמסננות. יש מתקנים מיוחדים להנחת צלחות במדף באופן שלא מחייב להוציא את כל הערימה כשרוצים לשלוף אחת, וכן הלאה.
באותה דרך חשבי על נגישות במקפיא, במקרר ובמתקן הירקות.
מטבח נגיש הוא מטבח נוח שקל לנקות אותו, קל לעבוד בו וקל לקצר בו תהליכים. העבודה נעשית "נטו" ללא בזבוז זמן מיותר ויקר על התארגנות ומציאת הכלים, התבלינים והמוצרים.
שיתוף נכון של ילדייך במטבח גם יכול להקל עלייך , ועל הדרך לתת להם כלים לחיים. קראי עוד בלחיצה כאן
אין תגובות, תהיו הראשונים להגיב!